Църквата почита днес св. мъченик Якинт. Той бил родом от Кесария

...
Църквата почита днес св. мъченик Якинт. Той бил родом от Кесария
Коментари Харесай

Св. мъченик Якинт умрял от глад в килията

Църквата уважава през днешния ден св. страдалец Якинт. Той бил родом от Кесария Кападокийска и - 20-годишен, живеел в двореца на римския император Траян. 

Владетелят, царувал от 98 година до 117 година, почнал грубо гонение срещу християните, като претендирал от всички свои жители да се покланят единствено на идолите. 

В един церемониален езически празник царят с всички свои придворни правил жертвоприношение на боговете. В това време Якинт се молел в своята стая на същинския Бог. Един от другарите му споделил за това на царя. Царят повикал Якинт и го принуждавал да вкуси от месото на жертвоприношението. Якинт отказал, като декларирал, че е християнин.

Започнали да го бият и мъчат, само че той все повтарял: " Аз съм християнин, Христа уважавам и на него са покланям. " Затворили го в тюрма като забранили да му дават храна, с изключение на идоложертвена. Якинт търпял апетит, само че не се докосвал до донесената му храна. Така минали тридесет и осем дни. Веднъж поставеният на стража боец влезнал в тъмницата и видял, че тя е огряна от чудна светлина, а ангели поддържат правилния чиновник на Христа.

След известно време царят заповядал да доведат още веднъж Якинт при него, само че го намерили починал в тъмницата. По заповед на царя тялото на мъченика било хвърлено вън от града, с цел да бъде изядено от зверове. Но един благочестив духовник, на име Тимотей, скрито го взел и погребал вкъщи си. След няколко години мощите на светия страдалец били пренесени в Кесария Кападокийска.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР